Open monumentendag 2023; levend erfgoed

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de 37ste editie van de Open Monumentendag plaats. Het thema dit jaar is ‘Levend Erfgoed’, waarmee het publiek in aanraking wordt gebracht met immaterieel erfgoed. De Vrijmetselarij, de vrouwelijke variant ‘de Weefsters’, alsmede ‘de Odd Fellows’, staan bol van dit bedoelde immateriële erfgoed: komt het zien en ervaren!

Ons immaterieel erfgoed binnen de loges bestaat onder andere uit de eeuwenoude indeling van leerling-gezel-meester zoals deze vroeger gebruikelijk was bij de Gilden. Deze indeling geeft ook binnen de loges de ontwikkeling aan van een persoon. Zowel bij opname als lid van de loge, als bij voortschrijdende ontwikkelingen vieren wij middels een specifiek rituaal de betreffende overgang. Hierbij wordt uitgebreid gebruik gemaakt van zowel bijpassende symbolische voorwerpen als betekenisvolle handelingen en teksten. Daarnaast staan we door het jaar heen stil bij overgangen in onze jaargetijden. Ook daarvoor komen we samen in onze Tempel. Al deze momenten van rituaalbeleving dragen bij aan bewustwording en inzicht in onszelf en de wereld waarin wij leven. Het stilstaan bij zo’n moment geeft betekenis aan het leven.

Altijd al eens een Tempel willen bezoeken die bol staat van eeuwenoud erfgoed? Bij ons kan dat tijdens deze Open Monumentendag! De hele dag door kunt u onder leiding van deskundigen een kijkje nemen in onze heiligste ruimte. Natuurlijk is er alle tijd om vragen te stellen over wat u daar allemaal kunt zien. Een videopresentatie schetst een mooi beeld van de organisaties en haar doelstellingen. De verschillende loges van Arnhem, zowel mannen-, als vrouwenloge als ook de gemengde loge heten u van harte welkom. U bent welkom tussen 10.30 uur en 17.00 uur, Arnhemsestraatweg 360, Velp

Voor meer infomatie bezoek ook het gezamelijke portaal: https://www.vrijmetselarij-arnhem.org/

Vorig jaar hebben wij uiteraard ook meegedaan aan de : OMD 2022

‘Levend Erfgoed’ en de Vrijmetselarij; 9 sept. Open Monumentendag 2023